Unelmien terassi on käytössä talvellakin

Terttu ja Juhani Pakarisen koti Lahdessa sai hämäränä, marraskuisena päivänä upouuden, lasitetun terassin. Katetusta terassista on tullut lähes Pakaristen olohuone, jossa he viettävät aikaansa aina helmikuusta pitkälle syksyyn.

Huoltovapaa, alumiinirunkoinen terassi

Ajatus lasitetusta terassista eli Pakaristen haaveissa useita vuosia, mutta sen tekeminen jäi aina paitsioon.

Kun päätös lopulta tehtiin, se oli saatava heti. Tarjousta pyydettiin ensimmäisenä Keraplasilta, koska yritys oli tuttu. Kokonaisuudessaan hanke kesti noin kaksi kuukautta. Kaupungin rakennuslupaprosessi vei eniten aikaa, vahvistaa Juhani Pakarinen.

Messukäynnit ja Keraplastin terassiesittely Orimattilassa vahvistivat Pakaristen suunnitelmia. He valitsivat ns. avaimet käteen -ratkaisun, joka sisälsi mittaus- ja suunnittelukäynnin, piirustusten ja rakennuslupien tekemisen ja hakemisen sekä asennustyön. Ainoastaan perustukset he tekivät itse Keraplastin ohjeistuksen mukaan.

Pakaristen terassi on noin 17 m2, alumiinirunkoinen, valkoiseksi jauhemaalattu ja karkaistusta lasista tehty. Liukulasit kolmella sivustalla mahdollistavat seinien avaamisen kesän hellepäivinä.

Halusimme nimenomaan alumiinirungon liimapuurungon sijaan, koska se on pidempiaikainen ja stabiilimpi ratkaisu. Eikä alumiinia tarvitse maalata tai hoitaa kuten puuta, Juhani Pakarinen toteaa.

Vilvoittelutila ja olohuone

Terassi on ollut käytössä puolentoista vuoden ajan, joten kokemuksia on jo kertynyt. Keittiön oven edessä oli vuosikaudet juotu kahveja aina kesäisin ja silloin, kun sää salli. Lasitetun terassin myötä alueen käyttöaika piteni merkittävästi ja sinne hankittiin myös erillinen lämmitin. Pakariset naurahtavatkin sanoessaan, että terassista on tullut heidän olohuoneensa. Aamu yhdeksästä viiteen saakka paistava aurinko lämmittää keväisin ja syksyisin ja kesällä liukuovet avataan täysin auki, jotta paahde ei tule liian kovaksi.

Terttu Pakarinen kertoo, etteivät he osanneet ajatella ennakkoon, kuinka hyvin terassi toimii vilvoittelupaikkana talvellakin saunan jälkeen. Kolmen metrin matka saunan ovelta terassille on ihanteellinen.

Kun meillä ei ole takkahuonetta, niin terassille on nyt helppo mennä vilvoittelemaan. Melkein viikoittain sanon, että on se ihanaa, että meillä on tämä lasiterassi, Terttu Pakarinen lausahtaa.

Kunpa terassi olisi tehty jo aiemmin!

Pakariset toistavat lähes yhtä aikaa, että terassi onnistui täydellisesti. Tila on kalustettu pöydällä ja tuoleilla ja se on tarkoitettu nimenomaan oleiluun, ei esimerkiksi ruoanlaittoon.

Edellisenä keväänä tosin kasvattelin tässä taimia kasvihuonetta varten. Niitä tuotiin päiväksi ulos ja vietiin illalla sisään. Terassista tuli myös oivallinen harrastepaikka, luonnehtii Juhani Pakarinen.

Ainoastaan se harmittaa, että terassi tuli hankittua vasta nyt. Arkkitehtuurisesti lasiterassi sopii tähän taloon aivan kuin se olisi alusta alkaen suunniteltu tähän. Asentajat toteuttivat työn siististi eikä minkäänlaista valittamisen aihetta ole ollut. Terassi on vastannut odotuksiamme täysin, vahvistavat Terttu ja Juhani Pakarinen.